Veiby på VM-pallen igen

12/02/2023 by Morgan Carlsson

Ole Christian Veiby kom till Rally Sweden för att köra om segern i WRC2-klassen. Veiby gjorde en stabil insats och inkasserade sin andra raka andraplats i det svenska VM-rallyt. - Vi gjorde allt vi kunde och det räckte nästan hela vägen, säger Ole Christian.

Ole Christian Veiby

Kristoffersson Motorsport och Veiby kunde efter helgens tävlande summera en lyckad tävling, även om segrande Oliver Solberg blev för svår att tas med.
- Jag har inte kört VM på ett helt år, så en andraplats är ju ändå inte så dåligt gjort av en rallycrosschaufför. Oliver körde bra hela helgen, så det är bara att gratulera. 

Det blev en något orolig start på rallyt under torsdagskvällen. Veiby var visserligen snabb på första sträckan in på Red Barn Arena, men in i målkurvan hände något. Bilen gick plötsligt bara på tre cylindrar. Eftersom det inte var någon servicetid efter SS1 var osäkerheten stor inför starten på fredag morgon, men lyckligtvis fick Ole Christian och co-drivern Torstein Eriksen ordning på bilen.
- Så klart blev det en del att tänka på, men vi gjorde en reset av systemet och fick allt att fungera igen, berättar Veiby.

Trots att torsdagskvällens problem var borta så blev inte fredagsetappen så lyckad som Veiby hade önskat. Inför nattvilan låg KMS-ekipaget på fjärde plats, 37 sekunder efter Solberg.
- Vi snurrade på SS5 och tappade ungefär 20 sekunder. Det käckte tag på innern och vände runt, men inget drama. 

Imorgon är en annan dag, tänkte Veiby och kom med friskt mod ut på de vintriga vägarna i Umeå-trakten under lördagen. På SS10 kom första sträcksegern med KMS-teamets Volkswagen Polo GTI R5 och direkt därefter ytterligare en.
- Jag körde ju för att komma ikapp och tog i lite extra samtidigt som det var sträckor som passade oss bättre.
Veiby knappade in på Solberg och såg ut att kunna sätta lite press. Framåt kvällen försvann dock några viktiga sekunder.
- Vi hade egentligen exakt samma däckstrategi som Oliver, men han var lite bättre på att bevara bakdäcken.

På söndagsmorgonen gick Ole Christian ut som tvåa med 52 sekunder upp till Solberg. Tre sträckor återstod.
- Vi ville ju ut och sätta bra tider och ta sträcksegrar.
Det blev också en fin snabbaste tid på SS16. Resten av dagen handlade mest om att kontrollera positionen och inte tappa ner till trean Sami Pajari. I mål var Veiby/Eriksen 42,3 sekunder efter Solberg/Edmondson och 32,8 sekunder före trean Pajari/Mälkönen. Totalt alltså en andraplats i WRC2, samma som förra året.
- Jag har varit på pallen i nästan alla Rally Sweden jag har kört. 

Veiby kan därmed också summera en lyckad rallyvinter med fyra tävlingar som har resulterat i två segrar och två andraplatser.
- Det får jag vara nöjd med. Det har inte varit helt problemfritt, men körningen har varit bra och det har gått fort när allt har fungerat. 

Rallycross-VM är förstås huvudsysslan för Ole Christian under 2023, men det kan bli fler rallytävlingar under året.
- Jag kommer att köra någon mer tävling i norska mästerskapet och det hade varit kul med ytterligare något, gärna en VM-tävling till.

Kristoffersson Motorsports teamchef Tommy Kristoffersson kunde inte vara annat än tillfreds med Ole Christians och Torsteins insats, likväl som hela teamets.
- Visst kom vi till start med sikte på segern, men en andraplats är väldigt bra i ett stenhårt startfält. Oliver var stark hela helgen, bra gjort av honom, säger Kristoffersson, som också hyllade sin egen adept.
- När man jagar är det lätt gjort att göra ett misstag i stridens hetta, men Ole Christian höll sig på rätt sida gränsen och kontrollerade sin position. Summa summarum en riktigt bra insats av hela teamet. 

Johan Kristoffersson var Veibys ingenjör under helgen och även han tyckte att insatsen var med beröm godkänd.
-  En andraplats är bra gjort av Ole Christian. Oliver var stark och det var de två som var klart bäst. Ole har inte åkt VM sedan ifjol och jag vet själv att det är skillnad när man kommer från SM och NM. Det är som en annan sport med spåren som blir efter WRC-bilarna.