Tommy trygg inför fortsättningen

15/10/2014 by Morgan Carlsson

Med några veckors distans till VM-tävlingen i Italien kan teamchefen i Volkswagen Dealer Team KMS summera 2014 års pionjärsäsong för Polo-projektet. - Vi har fått många bra svar under året och kan konstatera att vi har ett superbra koncept. Trots en del driftstörningar känner jag mig trygg och nöjd, säger Tommy Kristoffersson.

Volkswagen Dealer Team KMS valde inför säsongen att tävla sparsamt och istället lägga den mesta kraften på bygge och utveckling av de båda nya Polo-bilarna. Fokus har legat på SM-serien RallyX. VM-racen i Höljes, Belgien, Tyskland och Italien har byggt på erfarenheten ytterligare.

- Vi har kört ganska sporadiskt och den taktiken var rätt. Det får inte bli för högt tempo när man är mitt i en utvecklingsprocess. Men det är också en balansgång. Vi behövde samtidigt känna på VM inför kommande säsong.

Därför valde teamet att avsluta med två VM-tävlingar på raken under september, i Tyskland och Italien.

- De tävlingarna kom med tätt mellanrum så vi fick känslan för hur det kan bli under en hel säsong. Man ser verkligen hur det brinner i ögonen på hela teamet när vi åker iväg på VM.

Överhuvudtaget är Tommy nöjd med teamets ambition och glöd. Viljan finns alltid där, trots ett par tävlingshelger där man inte har fått visa sin fulla kapacitet.

- Vi är alltid besvikna när vi åker hem och inte har vunnit tävlingen, men man måste komma ihåg att hela året har handlat om utveckling. På sikt kan det visa sig nyttigt att vi inte tog det sista steget redan i år. Hungern och drivkraften tar oss fram till nästa säsong.

Under vintern ska tre nya Polo-bilar byggas, till stor del enligt samma koncept.

- Vi vet om vissa små förändringar som måste göras. En kedja är aldrig starkare än sin svagaste länk.

De flesta länkarna har dock visat sig vara mycket hållbara.

- Bilarna har gått som stridsvagnar, mycket tåliga.

Snabbheten har inte heller saknats. Johan Kristoffersson var snabbast på varvtiderna i såväl Höljes som Belgien, Italien och Tyskland.

- Jag hade varit bekymrad om vi inte hade visat den farten, och inte haft mekaniker eller chaufförer som klarar uppgiften.

Inför kommande år handlar det inte bara om att bygga nya bilar. Teamets organisation måste också anpassas till en hel VM-serie, med transporter över hela världen.

- Logistiken kommer att bli en helt annan nästa år. Vi kommer att åka med mindre antal personal och i färre fordon. Därför måste vi se över armadan och vi håller på att sälja av en del för att kunna få in nytt material.

Förutom lastfordon kommer man att sälja de två befintliga Polo-bilarna samt Sciroccon.

Någon tidspress, likt den i våras, räknar inte Tommy Kristoffersson med under våren 2015.

- Vi kan bygga en bil på 2,5 månader nu, så vi kommer att vara färdiga i god tid.

Hur det blir med deltagandet i SM återstår att se. Den gångna säsongen blev inte riktigt som Kristoffersson hade hoppats.

- Jag tycker att STCC bjöd till och även vi gjorde det vi kunde, men jag är lite besviken på en del av de andra teamen. Vi kommer inte att vara lika drivande nästa år utan sätter oss också på läktaren och tittar. Men jag hoppas det blir en bra serie, för det är sporten värd.

Vid sidan om tävlingsverksamheten har även relationerna till teamets viktigaste samarbetspartner utvecklats, där Volkswagen och BAUHAUS har inlett ett eget samarbete.

- Vi fungerar som dörröppnare för våra partner med ambitionen att skapa business-to-business. Uppdragen för Volkswagen och BAUHAUS är ryggraden i vår VM-satsning. Att de nu hittar affärsmöjligheter och använder oss i sin marknadsföring och kommunikation till kunder stärker givetvis vår position och skapar ett mervärde för alla parter.

På förarsidan förändras ingenting till nästa år. Johan Kristoffersson och Ole Christian Veiby fortsätter hålla i rattarna och teamchefen räknar med att den unge norrmannen kommer att bli alltmer betydelsefull.

- Johan bar det tyngsta lasset för utvecklingen nu i år, men Ole Christian är ett jättebra ämne och kan prestera på riktigt hög nivå. Han behöver förbättra sin lägstanivå, men jag vet hur snabbt det kan ändra sig för en förare i hans ålder. Vi har en föraruppsättning i världsklass. Teamets uppgift är nu att ge våra förare bästa tänkbara material och skapa en trygg arbetsmiljö.

Veiby har ju också gjort sitt intåg i företagsledningen hos Kristoffersson Motorsport, i form av pappa Erik, något som borgar för ännu större framsteg.

- Det känns mycket bra att ha med Erik på tåget. Hans breda och erkända kompetens är välkommen. En VM-satsning är en stor utmaning och två oerhört tuffa år väntar. För att klara av det på bästa sätt vill jag skapa en plattform med grundläggande trygghet och harmoni i teamet för alla involverade, även de på hemmaplan. Har man en ambition att erövra världen, med Koppsäng som utgångspunkt, känns det tryggt att ha Erik Veiby bredvid sig på den plattformen, avslutar en hoppfull Tommy Kristoffersson.