Volkswagen Dealer Team KMS avslutade med VM-final och EM-delseger

28/09/2014 by Zandra Björkholtz

Final i VM och delseger i EM. Johan Kristoffersson och Volkswagen Dealer Team KMS fick en ganska bra avslutning på rallycrossäsongen. Helgens insats i Italien skapar förhoppningar inför 2015.

Volkswagen Dealer Team KMS ville avsluta säsongen i topp. Länge såg det också ut som om Johan Kristoffersson skulle kunna vara med och slåss om segern på snabba Franciacorta-banan i norra Italien.

I sin Volkswagen Polo var den unge värmlänningen snabb från start. Han var tvåa i den första kvalomgången och bäst av alla i den andra vilket gjorde att han toppade tävlingen efter den inledande dagen.

Söndag började Kristoffersson med en femteplats i den tredje omgången och tionde i den fjärde. Det gav honom andra plats totalt – och seger i den EM-deltävling som avgjordes som en del av VM-framträdandet i Italien.

EM-triumfen, som var Kristofferssons andra den här säsongen, lyfte honom ända till en slutgiltig fjärdeplats i EM-tabellen. Bronsmedaljören Pontus Tidemand, som kört en tävling mer är Kristoffersson, är bara tre poäng före.

Europamästare blev en annan svensk, Robin Larsson.

 

I semifinalen gjorde sig Kristoffersson dessvärre skyldig till en tjuvstart och bestraffades med en extra runda i alternativspåret.

– Tjuvstarten var inte Johans fel utan berodde på att detaljer i startförfarandet inte fungerade. Det gjorde att Johan inte kunde hålla kvar bilen i startögonblicket, berättar teamchefen Tommy Kristoffersson.

Trots bestraffningen gav inte Johan upp. Tvärt om. Han satte högsta fart, lyckades bli trea bakom Timur Timerzyanov och Andreas Bakkerud och avancerade till final. En bragd.

Finalen, i vilken Johan delade tredje startled med Richard Göransson, blev dessvärre kort för Volkswagenföraren. Redan efter ett varv stannade hans Polo med tekniska problem och Johan fick nöja sig med femte plats.

Timmy Hansen vann före VM-debuterande Richard Göransson och med Petter Solberg på tredje plats. Norrmannen säkrade därmed den första VM-titeln i rallycross.

– Självklart är vi besvikna över att tekniska problem satte stopp för Johan i finalen, men jag är ändå nöjd med vår avslutning på säsongen. Med ett helt nytt koncept, som kräver tålamod, har vi varit bland de absolut snabbaste på banan i flera av våra VM-framträdanden. Vi har fått många värdefulla svar och vet vad som måste göras inför 2015, säger en optimistisk Tommy Kristoffersson.

Resultat.

Rallycross-VM, Italien, 28 september.

Supercar.

1) Timmy Hansen, Sverige, Peugeot

2) Richard Göransson, Sverige, Ford

3) Petter Solberg, Norge, Citroën

4) Timur Timerzyanov, Ryssland, Peugeot

5) Johan Kristoffersson, Sverige, Volkswagen

6) Andreas Bakkerud, Norge, Ford

7) Toomas Heikkinen, Finland, Volkswagen

8) Anton Marklund, Sverige, Volkswagen

9) Henning Solberg, Norge, Citroën

10) Robin Larsson, Sverige, Audi

11) Reinis Nitiss, Lettland, Ford

12) Gigi Galli, Italien, Ford