Veiby fyra i Spanien

27/10/2019 by Morgan Carlsson

Ole Christian Veiby och Jonas Andersson avslutade sin WRC 2-säsong med en fjärdeplats i Rally Spanien. En punktering under lördagsetappen grusade segerplanerna, men Volkswagen-duon var i övrigt med i toppen på de flesta av sträckorna.

Ole Christian Veiby

− Det har inte varit stolpe-in i år, men positivt är att vi har varit med och kämpat om pallplats i alla tävlingar vi har kört, summerar Veiby.

Det spanska VM-rallyt började med en grusetapp på fredagen. Veiby/Andersson hade farten uppe från start med sin Polo GTI R5 och låg trea efter första dagen.
− Vi tappade tio sekunder på SS 2 när vi var tvungna att backa efter att ha kört rakt fram i en sväng, men i övrigt var det väldigt bra fart på gruset under första loopen.

På fredagskvällen var det ett digert jobb för alla mekaniker att ställa om bilarna till asfalt inför de kommande två etapperna.
− På asfalten började det riktigt bra och vi fann rytmen snabbt, men på tredje sträckan fick vi punktering och fick stanna för att byta hjul, berättar 23-åringen från Kongsvinger.
Veiby tappade flera minuter och trillade förstås ner i sammandraget, utan rimlig chans till klassvinst. Dessutom blev det lite följdfel efter punkteringen vilket stökade till det ytterligare.

Resten av rallyt blev det till att försöka plocka de placeringar som gick. Inför söndagen låg Veiby på femte plats i WRC 2.
− Sista dagen var målet att sätta så bra sträcktider som möjligt och det tycker jag att vi gjorde, men det blev också en smygpunktering. Lite för många punkteringar som gör att vi inte är med och slåss i toppen denna helgen.

Volkswagen Dealerteam BAUHAUS-chefen Tommy Kristoffersson är inne på samma spår i sin analys.
− Vi vet inte varför vi har fått de här punkteringarna. Det är tråkigt, för tempot är ju där. Ole Christian tog flera sträcksegrar när det fungerade.
Kristoffersson nämner också den psykologiska effekt återkommande punkteringar kan få.
− Det stör alldeles för mycket om man känner en oro för att det ska hända igen. Det finns inte marginal för sånt när det är många som åker fort. Man måste kunna åka flat out och lita på att det fungerar, säger Tommy.

Veiby tog sig ändå upp på fjärdeplats i klassen på sista sträckan och var alltså inte långt från pallen, trots problemen.

WRC 2-säsongen är nu över för den svensk-norska duon, som under året också har hunnit med att köra hem ett guld i norska mästerskapet. Hur relationen mellan Veiby och Volkswagen Dealerteam BAUHAUS kommer att se ut framöver återstår att se. Tommy Kristoffersson förklarar:
− Vi får analysera och titta över det vi har gjort i år tillsammans med Ole Christian, Jonas och Even Management. Vi har ju själva inte klart med en fortsättning från Volkswagen, men bilen finns här och personal har vi. Så sett är vi tillgängliga för ett uppdrag.