Veiby tillbaka i VM efter långt uppehåll

02/10/2019 by Morgan Carlsson

Det har varit ett långt uppehåll från rally-VM för Ole Christian Veiby, men nu är det dags igen. Kommande helg väntar en riktig klassiker för Volkswagen Dealerteam BAUHAUS-föraren: det brittiska VM-rallyt.

Ole Christian Veiby

− Är väldigt förberedd för Wales Rally GB nu och vi går helt klart för seger, säger Veiby, som i vanlig ordning har Jonas Andersson som kompanjon i teamets Volkswagen Polo GTI R5.

Senaste VM-tävlingen duon körde var Rally Sardinien i Italien i mitten av juni. Då blev det en femteplats efter en del tekniskt strul. Säsongen började annars bra med en tredjeplats i Monte Carlo och seger i Rally Sweden. Veiby siktar förstås på de nivåerna igen. Tempot har funnits där när allt har fungerat.
− Vi skulle haft fler segrar i år, så det är på tiden att vi tar en. Vi har varit med i toppen på alla tävlingar vi har kört, så vi kommer att ta i från start.

23-åringen från Kongsvinger har stor erfarenhet från det ofta regniga rallyt på brittiska öarna.
− Det är sjätte gången jag kommer till start i Wales, så det är väl faktiskt det rally jag har kört flesta gånger, vann där i junior-VM 2015.

Veiby ligger för närvarande femma i WRC 2-tabellen. Högre ambitioner än så finns, men konkurrensen i helgens tävling är stentuff, med sexton anmälda R5-ekipage. Tre av de fyra förarna som ligger före Ole Christian i totalställningen kommer till start: Kajetan Kajetanowicz, Benito Guerra och Pierre Louis Loubet. Dessutom blir det en uppmärksammad kamp mellan Veibys Volkswagen-kollegor Petter och Oliver Solberg, far och son i samma tävling.
− Det är många norrmän som ska köra R5 och det är väldigt kul. Jag räknar med att det kommer att bli en bra fight mellan oss, och då tänker jag att Oliver Solberg också är lite norsk, även om han kör med svensk flagg.

Ole Christian kommer till start med gott självförtroende i bagaget, nykorad norsk mästare som han är.
− Vi vann ju sista NM-rundan förra helgen och tog därmed hem mästerskapet. Det ger en extra bra känsla att ha med sig in i VM-tävlingen, avslutar Veiby, som också har hunnit med en givande testdag inför helgens drabbning i Storbritannien.

Tommy Kristoffersson är teamchef i Volkswagen Dealerteam BAUHAUS och han ser Wales Rally GB som en svår uppgift.
− Med det startfältet så blir det en tuff utmaning. Personligen tror jag det gäller att ha is i magen. Det är ett mycket krävande rally och jag tror det kommer att bli manfall.

Trots det långa uppehållet från VM tror Kristoffersson att Veiby är i gott slag för uppgiften.
− Han är säkert taggad till max efter att ha gjort några mycket bra tävlingar i norska mästerskapet på sistone. Självförtroendet på topp!

Mekanikerteamet har också en utmanande uppgift framför sig i denna en av världens förnämsta rallyklassiker.
− Det är så oerhört små marginaler när det gäller att få till bilen och en del vanskliga däckval att göra, men vi kommer väl förberedda, avslutar Kristoffersson.