VM-premiär med stor stolthet

11/08/2022 by Morgan Carlsson

Äntligen dags för VM-premiär! En ny era tar sin början - med eldrivna fartmonster i nya klassen RX1e. Volkswagen Dealerteam BAUHAUS är redo att ta kampen om VM-gulden! - Det är en stor stolthet och en otrolig milstolpe för oss som privatteam att ställa tre bilar på startlinjen, säger teamchefen Tommy Kristoffersson inför premiären i norska Hell.

Johan Kristoffersson Ole Christian Veiby Gustav Bergström

Det har varit ett intensivt år med ökad frekvens på jobbet under de senaste månaderna i verkstaden utanför Arvika.
- På bara ett år har vi byggt tre jättesnygga nya bilar enligt ett helt nytt koncept, den absolut största satsning vi har gjort någonsin. Det har varit ett enormt arbete att lyckas med det här så som världen ser ut just nu, fortsätter Kristoffersson syftande på ökade kostnader och försvårade leveranser.

Efter det första testet i Höljes har stallchefen en hälsning till rallycrossfansen.
- Det kommer att gå fort, riktigt fort. Johan har aldrig åkt så snabbt runt Höljes-banan som han gjorde med den nya bilen - redan andra testdagen. 

Johan Kristoffersson själv kan intyga att det är bra drag i teamets nya Volkswagen RX1e.
- Det var 190 blås utför backen, så det accelererade riktigt bra!
Kristoffersson junior kunde också konstatera att de nya bilarna erbjuder utmaningar.
- Till skillnad från en fyrhjulsdriven supercar är det här som att köra en framhjulsdriven och en bakhjulsdriven bil samtidigt, med två motorer som inte pratar med varandra. Det gäller att knäcka den koden så fort som möjligt!

Johan räknar med jämna race på Lånke-banan.
- Det kommer att bli stentufft. Starterna tror jag blir extremt jämna.
Med chans till riktig rallycrossaction framåt första kurvan.

Kristoffersson har vunnit den norska deltävlingen tidigare, men det var också där han fick foten överkörd 2017, en smärtsam upplevelse.
- Det finns bra och dåliga minnen därifrån, men nu gäller det att samla poäng för mästerskapet, säger Johan som förstås siktar på den individuella VM-titeln, men också teammästerskapet i samarbete med Ole Christian Veiby.

Norske Veiby kör på hemmaplan under helgen.
- Jag har visserligen närmare från hemmet till Höljes-banan, men den här tävlingen går trots allt i Norge. Att debutera i VM på hemmabana är förstås extra roligt, säger Kongsvinger-bon Veiby.
Även Ole Christian imponerades av bilens prestanda vid det första testet, men blev också medveten om utmaningarna.
- Det gick riktigt snabbt, men bilen är känslig för ändrade inställningar och vi behöver hitta ytterpunkterna. Det finns förstås mer tid att plocka, säger Veiby som, precis som Johan, kommer att köra i Red Bulls färger i kampen om VM-titeln.
- Vi åker för att göra det så bra som möjligt för teamet och för egen del siktar jag på pallen.

Teamets tredje förare, stockholmaren Gustav Bergström, fick också känna på krafterna vid veckans test.
- Det kändes kanon. Det sköt på lite kan man säga. Det är lätt att få hjulspinn, men bilen känns ändå lättare att köra än en supercar, summerar Bergström.
I ett startfält med mycket meriterade förare slår 19-åringen sannerligen ur underläge.
- Det är sjukt bra förare med, men det är kul att vara underdog. Jag har aldrig ens sett banan, men det verkar ballt med mycket nerför och uppför. 

Som vanligt inför en premiär byggs det spänning och ovisshet, men särskilt det här året när allt är nytt, såväl bilar som tävlingskoncept, påpekar Tommy Kristoffersson.
- Visst har vi testat, men ingen vet hur det blir förrän vi är i skarpt läge. Det ska bli riktigt spännande, säger Volkswagen Dealerteam BAUHAUS-chefen och fortsätter:
- Vi är tävlingsmänniskor allihop. Allt vi har gjort är inget värt om vi inte kan hävda oss. Målet är att ta hem både förar- och teammästerskapet.