Kristoffersson dominerade i Höljes

08/07/2024 by Morgan Carlsson

Johan Kristoffersson dominerade fullständigt under den andra deltävlingen i rallycross-VM. En rak segerrad ända fram till översta steget på prispallen och därmed en dubbelseger under helgen inför 25 000 åskådare i Höljes. - 28 poäng i första, 30 idag, två poäng från full pott. Det är nästan så perfekt det kan bli, säger KMS - HORSE Powertrain-föraren som fick sällskap av teamkompisen Ole Christian Veiby på pallen.

Johan Kristoffersson

Väderprognosen signalerade att Kristoffersson skulle bli svårslagen under söndagens VM-runda. Regn, regn och mera regn var att vänta - lovande förutsättningar för “Kungen av regn”.
- Det gillar jag, men det här var bland det mest extrema jag har varit med om. Man flöt fram på banan.
Trots ett par mindre bra starter dominerade Johan kvalheaten. När han så satte en perfekt start i semifinalen var förstås den också avgjord.
- Kanske den bästa starten jag någonsin har gjort med en bensinbil på blött underlag. Jag försökte kopiera den i finalen, men det gick inte riktigt. Det är så oerhört små marginaler och många parametrar som spelar in. 

I finalen fick Johan sällskap fram mot första kurvan av Niclas Grönholm.
- Starten var nog bra för att jag skulle kunna ta mig in framför Niclas i nästa skede, tack vare en suverän bil. Ett jättetack till teamet som har gjort ett fantastiskt jobb hela helgen.
Kristoffersson betalade tillbaka genom att ta bilen i mål i överlägsen stil. Grönholm slutade tvåa följd av Ole Christian Veiby, vars finalrace genomgick en förvandling från helvete till himmel.  Han var nära parkeringsböter när bilen stannade i starten.
- Då var det långt till pallen. Detta blir svårt, tänkte jag, men det var bara att starta om och ge sig iväg.

I de kaotiska förhållandena tråcklade sig Veiby fram i fältet och halkade in som trea.
- Det blev lite payback. I den första tävlingen förtjänade vi mer, men det är starterna som inte har fungerat alls. Där måste jag hitta något. 

KMS - HORSE Powertrain-chefen Tommy Kristoffersson kunde pusta ut efter en helg med mycket press och många bollar att hålla i luften.
- En stor helg för oss. För det första var det premiärhelg här hemma i Höljes, för det andra var vår nya partner på plats och för det tredje var det första tävlingen i det nya konceptet med “battle of technologies”. Att i det läget lyckas bärga en dubbelseger och dessutom två ytterligare pallplatser genom Gustav och Ole Christian är extremt bra. En eloge också till vårt sidoteam som gör rent hus. Outstanding.

Nils Andersson och Mikaela Åhlin-Kottulinsky vann dubbelt i RX2e och förstärkte därmed KMS-dominansen.
- Jag tycker det är välförtjänt. Vi har gjort ett så gediget jobb i våra förberedelser. Under testdagarna och sedan även under första deltävlingen fick vi självförtroende och trygghet att gå vidare. Vi vet vad vi är duktiga på. 

Samtidigt vet Tommy att det finns mer att göra.
- Vi ska fira den här framgången, men vara ödmjuka. Det kommer att bli tuffare. Vi kommer till banor framöver där vi inte kan dominera, men vi måste jobba med vår utvecklingspotential.

I VM-sammandraget har Johan ryckt iväg till en ledning med 22 poäng, 58 mot 36 för Niclas Grönholm och Klara Andersson på delad andra plats. Ole Christian är fyra på 35 poäng.
Nästa deltävling går i Ungern om tre veckor.