Kristoffersson vann första VM-striden

06/07/2024 by Morgan Carlsson

Johan Kristoffersson skrev rallycrosshistoria än en gång! Den sexfaldige världsmästaren vann den första VM-deltävlingen i “Battle of Technologies”. Seger direkt för nya teamet KMS - HORSE Powertrain. - Jag är så glad att vi lyckades vinna med vår nya partner på plats här i Höljes och efter den otroliga arbetsinsats teamet har gjort.

Johan Kristoffersson

Förbränningsmotorn vann alltså över elbilen i det första slaget mellan de olika teknologierna, men det var oerhört jämnt mellan de båda koncepten under första tävlingsdagen. Den avgörande detaljen var den superstart som Kristoffersson levererade i finalen.
- Den var go’! När det väl gällde som mest så var den riktigt bra.

Som så ofta när det gäller världens mest framgångsrike rallycrossförare genom tiderna. Teamchefen Tommy Kristoffersson hade nerverna utanpå under premiärdagen, men var ganska lugn när det var dags för final med Johan i första startledet.
- Jag kände mig trygg när han styrde fram till ruta två, inte bara för att jag vet att Johan alltid levererar när det gäller som mest, men också för att hans meritlista påverkar de andra runt omkring. 

Just startmomentet var den förmodade svaga punkten för ICE-bilarna jämfört med EV-ditona. Det syntes också under dagen, men Kristoffersson junior hittade allt bättre detaljer för att optimera sina möjligheter.
- Vi vågade och vann i finalen, säger Johan, som hade en liten störning på vägen fram mot segern. 

Efter att ha vunnit första racet så var han också först till mållinjen i andra kvalomgången, men fick en bestraffning på två positioner efter att ha touchat Niclas Grönholm över hoppet. En liten beröring i luften som fick Grönholm att snurra.
- Det är svårt att bromsa i luften, men man är ansvarig för sin bil, medger Johan, som ändå fick ruta 1 i semifinalen, där han vann före teamkamraterna Ole Christian Veiby och Gustav Bergström. 

För Veiby blev det ruta 4 i semifinalen, inte det optimala.
- Det beryktade fjärdespåret. Jag visste att det skulle komma att bli trångt in i första sväng, säger Ole Christian, som fick en jobbig resa efter att ha varit ute i sandfållan.
- Jag tappade massvis där.
Veiby fick nöja sig med en sjätteplats i finalen.
- Klart att jag hade hoppats på mer men det är som det är. 

I täten defilerade Kristoffersson hem segern före Klara Andersson och stallkamraten Gustav Bergström.
- Vi måste vara otroligt nöjda med det här. För några månader sedan parkerade vi de kanske bästa rallycrossbilarna någonsin - våra elbilar - och gick över till förbränning. Istället skulle vi ställa om våra helt nybyggda bilar med förbränningsmotorer till att bli VM-bilar. En stor eloge till teamet som har orkat med det här och gjort det så framgångsrikt. 

Teamchef Tommy instämmer i den hyllningskören.
- Vi var satta under press, men hanterade det på rätt sätt. Vi följde upp de indikationer vi fick på testet och fattade bra beslut. Idag utnyttjade vi materialet till max.

En indikation om att det förstås fortfarande finns mycket jobb att göra.
- Det finns saker att jobba på - absolut. 

Redan under söndagens race - VM-runda nr 2 - blir förutsättningarna ändrade, med förväntat regn över Höljes.
- En helt annan väderlek väntas, men regn brukar också passa oss bra, säger Johan Kristoffersson, som ligger i delad VM-ledning med Klara Andersson efter första dagen. I teammästerskapet leder KMS - HORSE Powertrain på 43 poäng före CE Dealerteam på 38. 

Det nya formatet med poängräkningen var annars en diskussionsfråga under dagen. Samma förare möts återkommande i kvalomgångarna och bara placeringar räknas, inga tider.
- Jag är inte helt säker på att jag gillar det nya systemet. Det kan finnas anledning att se över det, menar Tommy Kristoffersson avslutningsvis.