Kristoffersson har det lilla extra

14/09/2022 by Morgan Carlsson

Starten på nya helelektriska rallycross-VM har varit fantastisk! Efter tre raka segrar åker Volkswagen Dealerteam BAUHAUS till Montalegre i Portugal med självförtroendet på topp. - Jag känner att jag har lite extra att ge när det behövs, säger Johan Kristoffersson, med maximala poäng hittills i mästerskapet.

Johan Kristoffersson

Det värmländska teamet gick in i VM-säsongen med höga förväntningar både på sig självt och från omgivningen. Leveransen kom direkt! Johan Kristoffersson vann premiären i Hell och följde upp med en dubbelseger i Riga för två veckor sedan. Johan har redan börjat bli bra kompis med sin nya eldrivna Volkswagen RX1e.
- I Riga fick jag stundtals samma känsla som 2018 och 2020. Jag kunde plocka ut det som behövdes under de viktiga varven i båda finalerna. 

Den känslan bör inte bli sämre av att nästa dubbeltävling går i Portugal kommande helg. Det var just i Montalegre som Kristoffersson tog sin första seger i VM 2015.
- En helt otrolig känsla, minns Johan. Det var premiären på vår första VM-säsong. Vi hade byggt bilarna hemma i garaget och visste inte alls hur vi skulle stå oss i konkurrensen. 

Sedan dess har det blivit ytterligare 29 segrar för den fyrfaldige världsmästaren. Circuito Internacionale de Montalegre är en av Kristofferssons favoritbanor, inte bara för premiärsegern, utan också för den action som banan bjuder in till.
- Riktigt häftig bana! Man kör med ett leende på läpparna och det går att köra om utan att någon behöver göra ett misstag.
En delvis ny bansträckning väntar, där gamla jokerspåret nu ingår i den ordinarie rundan medan en ny joker har byggts längre in på varvet.
- Det låter som en bra lösning eftersom vi inte får ta jokern i första svängen enligt det nya reglementet. 

För teamkompisen Ole Christian Veiby blir banan en ny utmaning, en inspirerande sådan.
- Spännande. Stora curbs att klättra på, men jag tror det kan passa mig.
Veiby har också fått en fin start på säsongen med två pallplatser på tre tävlingar och en fjärdeplats i förarmästerskapet.
- Två nya möjligheter till pallplats den här helgen. Kanske dags att kliva upp till en andraplats.
Framgångarna hittills har gjort gott för 26-åringen från Kongsvinger. Pressen var stor inför comebacken i rallycross, därtill i en gigantisk VM-satsning med nya elbilar.
- Jag känner att jag har tagit stora steg och gör mer rätt saker när det gäller taktik och smartness. Axlarna är lägre och pressen känns inte lika stor. 

Även teamets tredjeförare har imponerat stort hittills under säsongen. Gustav Bergström ligger sexa i mästerskapet, på samma poäng som femman Niclas Grönholm, och fick köra sin första final i Riga.
- Nu siktar jag ett snäpp högre. Det finns mål kvar att uppnå, säger Gustav utan att avslöja något mer.
Debutant på banan är även han, men simulatorn har gett en viss aning om vad som väntar.
- En svår bana, särskilt grussektorerna. Det krävs en jävla attack över curbsen. 

Teamchefen för Volkswagen Dealerteam BAUHAUS intygar att den högt belägna banan i Montalegre bjuder på en rejäl utmaning.
- En speciell bana, men jag tror den passar våra bilar. Vi har bra fjädring och traction, säger Tommy Kristoffersson, som ser fram emot turen till södra Europa.
- Stort intresse där nere. Vi har fått en hel del mejl och meddelanden om att fansen väntar på oss. Det känns bra! 

Teamchefen kan inte vara annat än nöjd med gänget han tar med sig till Portugal. Säsongsinledningen har motsvarat förväntningarna - på alla plan.
- Alla förare har levererat. Johan är vårt ankare och vi vet vad han kan, men jag tycker att han har tagit ännu ett steg och mognat. Han har varit djupt inblandad i processen med bilbygget och även fått jobba på sin roll som mentor åt de andra förarna. Ole Christian hade en ganska stökig försäsong, men har nu hittat en helt annan balans i sin körning. Han har funnit sin plats och agerar med trygghet. Och när det gäller Gustav så har jag sagt det förut: han har överträffat alla våra förväntningar.
Men det är också andra saker som gör att teamchefen drar på smilbanden.
- Vi har ett unikt sätt att jobba, från förare till ingenjörer och hela vägen genom teamet. Vi har samlat all erfarenhet från tidigare projekt inom till exempel STCC, där vi också körde tre bilar, och i PSRX där teamkänslan alltid lyftes fram av Petter Solberg. Allt har hamnat precis rätt och det ger trygghet, avslutar en nöjd Tommy Kristoffersson.