Bra helg trots tuff bestraffning

18/09/2022 by Morgan Carlsson

Johan Kristoffersson var först över mållinjen och såg ut att ha tagit sin femte raka seger i rallycross-VM. Men Kristoffersson fick ett tio sekunders tillägg och blev nerflyttad till femte plats. - Jag har fått bestraffningar förr och kunnat acceptera dem, men den här köper jag inte, säger Johan.

Ole Christian Veiby

Kristofferson var tvåa ut i söndagens final i Montalegre efter Timmy Hansen. Ner mot första svängen på andra varvet laddade han för att ta sig förbi. En fint på utsidan och sedan dök Johan på innern. In i svängen blev det hjul mot hjul och Hansen försvann rakt fram.
- Jag kommer upp på insidan och han svänger in. Jag kan inte förstå att jag skulle vara skyldig när det är han som svänger in. Om man har missbedömt och blir bestraffad så är det som det är, men här tycker jag att jag gör allt rätt, säger Kristoffersson.

Teamchefen i Volkswagen Dealerteam BAUHAUS, Tommy Kristoffersson, instämmer:
- Jag är inte överens med det domslutet. Timmy flyttar sig inåt i inbromsningen och det kan man inte göra. Men nu är beslutet som det är och vi får acceptera och ta det. Vi hade ändå en bra helg totalt sett.

Det blev än en gång en dag med blandade känslor för teamet. Kristoffersson var visserligen klart snabbast i såväl superpole som heat 1 och 2, där även Veiby och Gustav Bergström var bra med. Men i progression race blev det krångligare. Johan slutade tvåa i sitt race medan Ole Christian var trea i sitt.
- De hade vattnat banan så förutsättningarna blev helt annorlunda. Där tappade vi lite fart, kommenterar Veiby.

Gustav kom inte till start efter att ha varit försenad till pre-grid. Därmed var hans tävlingshelg över.
- Tekniska problem gjorde att vi inte hann fram i tid med Gustavs bil. Därför fick han inte starta. Det är ett faktabeslut och inget att säga om, säger Tommy Kristoffersson.
Bergström var av förklarliga skäl inte nöjd.
- En stor besvikelse, kommenterar han.

För Kristoffersson och Veiby vände dock lyckan än en gång. Johan tog starten mot Timmy Hansen i semifinalen och höll undan till seger. Ole Christian tog en tidig joker och jagade ikapp Hansen, som snurrade på sitt jokervarv. Etta och tvåa därmed för KMS-förarna.
- Jag hade honom under kontroll och hade kommit ut före i vilket fall, säger Veiby om sin kamp med Hansen.

I finalen fick de båda Volkswagen-ekipagen kämpa för sina platser.
- Det var svårt, blev trångt i starten, så jag fick följa Niclas Grönholm rakt in i jokern. Därefter var det bara att hålla farten och komma ut före Klara Andersson för att säkra en pallplats, säger Veiby.
Norrmannen gick i mål som trea,men flyttades upp till andraplatsen efter Johans bestraffning.
- En riktigt bra helg för teamet. Vi kom hit som etta och fyra i förarmästerskapet och åker härifrån som etta och tvåa. Även i teammästerskapet ökade vi ledningen.

Detta alltså trots att Kristoffersson fick sin tiosekundersbestraffning och flyttades ner från första till femte plats med Niclas Grönholm som ny segrare.
- Vi hade bra fart hela helgen. Det känns skönt, säger Johan, som börjar få allt bättre kontroll över sin helelektriska Volkswagen RX1e.

I förarmästerskapet leder nu Johan med 91 poäng, 21 före stallkamraten Veiby, som i sin tur är fyra före Timmy Hansen. Bergström tappade ett par placeringar ner till sjunde.
I teammästerskapet leder nu Volkswagen Dealerteam BAUHAUS med 33 poäng före Hansen World RX Team.
- En propagandahelg för rallycrossporten. Det var bra fajter hela vägen, avslutar Tommy Kristoffersson.