Kristofferssons andra seger i WTCR

27/10/2019 by Morgan Carlsson

Johan Kristoffersson vann det tredje WTCR-racet på Suzuka-banan i Japan. Värmlänningen tog därmed sin andra seger totalt i mästerskapet. Efter en framgångsrik tävlingshelg i Japan avancerade Johan till tionde plats i totalställningen.

Johan Kristoffersson

− Härligt att få kliva högst upp på prispallen igen! En fin avslutning på helgen, summerar Kristoffersson.

Johan var het under kvalet på fredagen. På en upptorkande bana betalade sig Arvika-förarens däckstrategi och i Q3 satte han kvalets bästa varvtid.
− Så skönt att knyta ihop det i Q 1-2-3. Vi var tidiga på slicks fram, en avgörande faktor till bra resultat. 
Det knepet har man praktiserat hemma i Sverige vid några tillfällen och visade sig fungera även på japansk bana.
− Mitt bästa varv kom när det gällde som mest på ett varv i Q3, konstaterar Johan.
Därmed var fem poäng redan bärgade.

Kristoffersson inledde sedan tävlingshelgen med en femteplats i lördagens enda race. Johan avancerade tidigt i fältet och plockade fler fina poäng.
− Fick en väldigt bra start, plockade tre platser där och ytterligare en placering två varv in i racet. Jag är nöjd med insatsen och fick bra med poäng in på kontot, summerar Johan lördagstävlingen.

I söndagens första race slutade Johan sjua.
− Tog två platser på varv två när framförvarande förare hade kontakt. Jag hade ingen riktig fart genom racet och slet med däckslitage.

Tack vare sitt fina kval hade Johan pole position i avslutningsracet och seger blev det, men inte utan viss dramatik inledningsvis.
− Fick en okej start, men Tiago Monteiro fick en ännu bättre och jag tappade en plats.
En vass manöver från Johan återställde ordningen strax därefter, när han klämde sig fram på innern.
− Därifrån hade jag ett riktigt bra race med en mycket välbalanserad bil varje varv. De ändringar vi gjorde mellan race två och tre fungerade perfekt!
Sébastien Loeb Racing i samarbete med Johan gjorde finsliperiet på bästa sätt. Totalt plockade därmed Johan hela 50 poäng under tävlingshelgen med sin Volkswagen Golf GTI TCR och avancerade från femtonde till tionde plats i sammandraget.
− Nyckeln till att vinna sista racet var det tidiga valet att sätta på slicks fram i kvalet. Det blev en bra helg med många poäng, även om det totalt inte är på den nivån jag hade hoppats på i början av säsongen, konstaterar Johan.

Sammantaget har han nu två segrar under rookie-året i mästerskapet, den första på Nürburgring och den här på Suzuka - två riktigt klassiska banor. Johans första besök på formel 1-banan i Japan blev en minnesvärd upplevelse.
− Absolut! Och speciellt med ett så utmanande kval. Det är en riktigt häftig bana.

Nästa deltävling, den näst sista i WTCR-mästerskapet, körs i Macau i mitten av november.